A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Таврійської міської ради

21 ЛЮТОГО ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Дата: 19.02.2022 19:28
Кількість переглядів: 128

Наше спілкування між собою зрозумілою нам мовою в переважній більшості випадків має для нас величезне значення. Мова та її нарічча стають не просто засобом комунікації, але й відкривають для нас дуже широкі можливості. Людина так звикає до рідної мови, що вона стає невід’ємною частиною її власної особистості. Так створена людина, що рідною зазвичай стає найбільш близька до неї та її душі мова.

Сьогодні,21 лютого відзначаєся Міжнародний день рідної мови - свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році. Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мовне питання досі є дуже актуальним в Україні та викликає безліч суперечок. 

26 жовтня 1999 на Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього було засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеші 1952, коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні. З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.

Як повідомляється на сайті ООН, наразі у світі існує приблизно 6 тисяч мов і 43% з них знаходяться під загрозою зникнення, а кожні два тижні у світі зникає одна мова. Крім того, лише кілька сотень мов грають провідну роль в системах освіти і в державній сфері, і менше ста мов використовуються в світі цифрових технологій.

40 % населення світу не має можливості отримувати освіту на зрозумілій для них мові. Проте, спостерігається прогрес в області багатомовної освіти на основі рідної мови. Зростає розуміння його важливості, особливо в початкових класах школи, а також міцніє прихильність його розвитку в суспільному житті.

Загальновідомим є факт, що будь-яка мова бідніє від того, що нею не користуються на державному рівні й не спілкуються у побуті. Тому, аби примножити й зберегти нашу рідну українську мову, нею треба спілкуватися починаючи від колискових і завершувати виступами з високих трибун. Нею варто думати та мріяти, дивуватись і любити.

Недарма ж учені довели, що наша генетична пам’ять тісно пов’язана із мовою, яка може прокинутись у генах навіть через кілька поколінь.

Любіть і поважайте свою рідну мову! 


« повернутися

Вхід для адміністратора