A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту
Таврійської міської ради

ВІЛ/СНІД: сьогодні варто знати більше

Дата: 01.12.2021 10:24
Кількість переглядів: 97

Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. З того часу, як було відкрито вірус імунодефіцита людини, минуло більш 30 років. За цей період епідемія ВІЛ/СНІД охопила весь світ і забрала понад 20 мільйонів життів. За статистикою, щодня у світі інфікується понад 6 тисяч людей; більш половини нових випадків зараження ВІЛ реєструється серед людей віком від 15 до 24 років.

День протидії ВІЛ – це можливість дізнатися про факти щодо поширення ВІЛ-інфекції, а також це ще одна нагода привернути увагу громадян до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасного виявлення цього захворювання.

??Особливість ВІЛ-інфекції полягає в тому, що це захворювання може роками не проявлятись жодними клінічними симптомами, а пізнє звернення до лікаря значно зменшує вірогідність збереження здоров’я та продовження повноцінного життя ВІЛ-інфікованої людини. Тому для кожної людини дуже важливо пройти обстеження на захворювання.

За даними ООН, поширення епідемії СНІДу у світі в цілому сповільнилися. Водночас, за оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС, Україна залишається регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн центральної Європи та Східної Азії.

Станом на вересень 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 221 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 332 пацієнтів діагностовано СНІД, а 159 людей від нього померли. Тож в Україні питання протидії ВІЛ-інфекції є одним з пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань.

Традиційним символом цього дня є Червона стрічка, яку вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ використали вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

В Україні, як і в усьому світі, триває поширення епідемії ВІЛ/СНІДу, яка тісно пов’язана з іншими хворобами – туберкульозом, наркозалежністю, гепатитом. За дослідженням українських та зарубіжних вчених, ці хвороби, взаємнопідсилюючі одна одну, руйнують імунну систему людини. Водночас таким захворюванням можна запобігти. Слід зазначити, що завдяки вчасному реагуванню на епідемію, зокрема епідемію ВІЛ/СНІДу, можна зменшити негативні наслідки та послабити темпи поширення вірусу. Досягається це, насамперед, завдяки ефективному використанню профілактичних інструментів, а саме систематичної інформаційно-просвітницької роботи як серед населення в цілому, так і серед груп ризику, забезпеченні доступності послуг, недопущення випадків дискримінації ВІЛ-інфікованих осіб.

Молодість – це час відкриття нових обріїв, пора іспитів, спроб освоєння нового досвіду, виявлення межі своїх можливостей і разом з тим – це дуже відповідальний час, який потребує зробити свій вибір на користь здоров’я, здорових стосунків та здорового способу життя.

Факти, які кожен має знати про ВІЛ/СНІД

1. Хвороба, спричинена вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), призводить до смертельної хвороби – синдрому набутого імунодефіциту людини (СНІД). ВІЛ та СНІД невиліковні.

2. Людина, уражена вірусом, може виглядати здоровою і почуватися добре довгі роки, навіть якщо вона є носієм вірусу.

3. Вірус передається на всіх стадіях захворювання.

4. ВІЛ-інфекція передається через нестерильні інструменти при пірсингу, татуажі та інших маніпуляціях, в яких є контакт з кров’ю.

5. ВІЛ-інфекція не передається через обійми, потискання рук, користування туалетом, басейном, постільну білизну, кухонний посуд, укуси комах, тощо. 6. Тест на ВІЛ здійснюється в закладах системи охорони здоров'я і, в першу чергу, центрами профілактики СНІДу. Тест на ВІЛ є конфіденційним.

7. Дискримінація людей, які живуть з ВІЛ, це порушення прав людини.


Друзі, не забувайте про профілактику та бережіть своє здоров’я!


« повернутися

Вхід для адміністратора